Hrmonly

Wat moet je als ondernemer allemaal weten over ontslagrecht?

Geplaatst op

Wanneer je de eigenaar bent van een bedrijf zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Zo is het belangrijk dat je altijd goed op de hoogte bent van verschillende zaken binnen het bedrijf. Denk hierbij aan de omzet, kosten, je personeel en bijvoorbeeld ook het ontslagrecht. Het kan namelijk in ieder bedrijf voorkomen dat iemand niet goed functioneert of iets doet waarom je diegene moet ontslaan. Belangrijk is in zo’n situatie in ieder geval dat je hier verstand van hebt of dat je iemand in dienst hebt die hier veel verstand van heeft. Onderstaand gaan we je hier in ieder geval alles over vertellen.

Redelijke gronden voor ontslag

Wanneer we het hebben over ontslagrecht, dan hebben we het ook over redelijke gronden voor ontslag. In Nederland kan je namelijk niet iemand zomaar ontslaan en dat is maar goed ook. Medewerkers worden in Nederland beschermd en als werkgever zal je dus een goede reden moeten hebben om iemand te ontslaan. Volgens de wet zijn er acht redelijke gronden voor ontslag, waaronder disfunctioneren, verwijtbaar gedrag, verstoorde arbeidsrelatie en bedrijfseconomische redenen. Wanneer je de eigenaar van een bedrijf bent is het dus zeer belangrijk om goed op de hoogte te zijn.

Wat zijn ontslagprocedures

Kijken we naar het ontslagrecht, dan vallen hier verschillende procedures onder. Deze zijn afhankelijk van de reden voor het ontslag. Bij individueel ontslag vanwege bijvoorbeeld disfunctioneren of verwijtbaar gedrag is een dossieropbouw en een goed gedocumenteerd verbetertraject vereist. Dit is bij collectief ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen niet het geval. Hierbij moeten er speciale regels worden gevolgd. Denk hierbij aan het raadplegen van de ondernemingsraad en het aanbieden van een sociaal plan

Een expert op het gebied van ontslagrecht

Bij ontslagrecht komt nog veel meer kijken dan alleen het bovenstaande. Ben jij momenteel in een vervelende situatie beland en kan je wel wat hulp gebruiken? Dan raden we het je aan om een specialist in te schakelen. Deze kan met jou meedenken en doet dit op basis van het wetboek. Je weet dan zeker dat je de juiste stappen onderneemt en dat je niet in een vervelende situatie terecht komt. Bij dit soort zaken is het zeer belangrijk dat je het bij het juiste eind hebt.

Gerelateerde berichten

Tips voor echtscheidingen met kinderen

Een echtscheiding is een emotioneel en complex proces, vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Daarom schrijven we een blog met tips om dit...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen om je business te innoveren. Check onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ hrmonly.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden